A Szusza gépezet beindul

2011.03.19. 16:29

Szusza 1941-es bemutatkozásának évében az 1940/41-es bajnokságban a rosszul sikerült őszi idény után, tavasszal már szárnyalt az Újpest, sajnos azonban ez csak a második helyhez volt elegendő. Szusza Ferencnek így 17 évesen egy ezüstérmet akasztottak a nyakába, amelyet a következő idényben egy szintén hasonló színű követett.

1942 komoly változásokat hozott a játékos életében. Sikeres érettségi vizsgája után, Aschner Lipót, az Egyesült Izzó vezérigazgatója, az Újpest legfőbb patrónusa szerződést és ezzel együtt kétezer pengőt ajánlott a futballistának, amelyre ő így emlékszik:

„Nagyon nagy pénz volt az akkor, hát még egy tizennyolc éves fiatal számára. Összehasonlításként csak annyit, hogy ezerötszáz pengőért már házat lehetett vásárolni. A kétezer pengőt beraktam egy fadobozkába, és minden reggel megnéztem. Később Újpesten vettünk rajta egy családi házat, és azóta is itt élek. A profi szerződés mellé állást is kaptam az Izzóban. Aschner Lipót az mondta akkor, hogy nagy emberré teszlek, becsüld meg magad, a könyvelésben dolgozhatsz, ami biztos kenyér, és futballozz továbbra is úgy, ahogy elkezdted.”

Az 1944-es évektől sajnos a háború is beleszólt a bajnokságokba. Akkoriban az Újpest- Ferencváros derbiket nem a lelátói rendzavarás, hanem a légvédelmi sziréna szakította félbe.

A háború után az Újpest szerencsére azon csapatok közé tartozott, amelyek gyorsan rendezték soraikat, így a gyorsbajnokságot 1945-ben az Újpest csapata nyerte, Szusza Ferencet pedig csak csapattársa Zsengellér előzte meg a góllövőlistán. A következő két év rendes bajnokságát parádés mérkőzéseket produkálva nyerte meg az Újpest, így Szusza Ferenc sorozatban három aranyérmet vehetett át akkoriban.

Az Újpesti csapat erősségét mutatja, hogy az olaszok elleni válogatott összecsapáson kilenc (!) újpesti játékos alkotta a csapatot. És a menetelésnek, még mindig nem volt vége! Folytatjuk…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szuszaferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr932753325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása