Szerencsére az Újpest FC szurkolóinak is található blogja a népsporton: Hűség, Büszkeség néven. Érdemes őket olvasni és követni! Mostani bejegyzésük Szusza Ferencről szól, ami így külön öröm számomra:

Az ember blogger mindig nagyon nehéz fába vágja a fejszéjét, amikor olyan emberről szándékozik írni, akit szeretett csapata ikonjának tekinthetünk. Ilyenkor az objektivitást sutba dobja és saját emlékei, érzései kerülnek előtérbe úgy, hogy az méltó legyen a legenda emlékének. Valami ilyesmire készülök én magam is. Arról az emberről akarok írni, aki volt filmszereplő, elnökségi tag, az egyik legeredményesebb csatárunk volt. Eltalálta a kedves olvasó, stadionunk névadójáról, Szusza Ferencről lesz szó. Húsz éven át játszott lila-fehérben, ezalatt elképesztő ütemben lődözte a gólokat. A minimum, amit Szuszáról tudni érdemes.

További részletek a blogon: http://megyeriut.blog.nepsport.hu/archives/2012/01/12/Az_igazi_Ujpesti_legenda/

újabb videó

2011.07.23. 08:58

köszönet érte az Ultra Viola Bulldogsnak! www.uvb92.hu

Szusza Ferenc from Ultra Viola Bulldogs on Vimeo.

Szerző: beneka

Szólj hozzá!

Címkék: video uvb

A Szusza gépezet beindul

2011.03.19. 16:29

Szusza 1941-es bemutatkozásának évében az 1940/41-es bajnokságban a rosszul sikerült őszi idény után, tavasszal már szárnyalt az Újpest, sajnos azonban ez csak a második helyhez volt elegendő. Szusza Ferencnek így 17 évesen egy ezüstérmet akasztottak a nyakába, amelyet a következő idényben egy szintén hasonló színű követett.

1942 komoly változásokat hozott a játékos életében. Sikeres érettségi vizsgája után, Aschner Lipót, az Egyesült Izzó vezérigazgatója, az Újpest legfőbb patrónusa szerződést és ezzel együtt kétezer pengőt ajánlott a futballistának, amelyre ő így emlékszik:

„Nagyon nagy pénz volt az akkor, hát még egy tizennyolc éves fiatal számára. Összehasonlításként csak annyit, hogy ezerötszáz pengőért már házat lehetett vásárolni. A kétezer pengőt beraktam egy fadobozkába, és minden reggel megnéztem. Később Újpesten vettünk rajta egy családi házat, és azóta is itt élek. A profi szerződés mellé állást is kaptam az Izzóban. Aschner Lipót az mondta akkor, hogy nagy emberré teszlek, becsüld meg magad, a könyvelésben dolgozhatsz, ami biztos kenyér, és futballozz továbbra is úgy, ahogy elkezdted.”

Az 1944-es évektől sajnos a háború is beleszólt a bajnokságokba. Akkoriban az Újpest- Ferencváros derbiket nem a lelátói rendzavarás, hanem a légvédelmi sziréna szakította félbe.

A háború után az Újpest szerencsére azon csapatok közé tartozott, amelyek gyorsan rendezték soraikat, így a gyorsbajnokságot 1945-ben az Újpest csapata nyerte, Szusza Ferencet pedig csak csapattársa Zsengellér előzte meg a góllövőlistán. A következő két év rendes bajnokságát parádés mérkőzéseket produkálva nyerte meg az Újpest, így Szusza Ferenc sorozatban három aranyérmet vehetett át akkoriban.

Az Újpesti csapat erősségét mutatja, hogy az olaszok elleni válogatott összecsapáson kilenc (!) újpesti játékos alkotta a csapatot. És a menetelésnek, még mindig nem volt vége! Folytatjuk…

 

Beharangozó videóval

2011.03.11. 21:07

 Találkozunk március 26-án:

 

Szusza Ferenc emléknap from Ultras Újpest on Vimeo.

Szerző: beneka

Szólj hozzá!

Címkék: videó emléknap

Vallomás a kezdetről

2011.03.06. 10:00

„Tanultam szorgalmasan, de azért arra mindig jutott idő, hogy a Juta-ház gyerekeivel focizzunk. Ha elkészítettem a leckét, máris rohantam a közeli rétre és ott sötétedésig rúgtuk a rongylabdát. Hogy miért a futballt választottam? Azon a környéken meg sem fordult a gyerekek fejében, hogy mást is sportolhatnak. Számunkra a grund volt az elérhető, ott szabadon játszhattunk, és a játékok között varázsa volt a labdának. Azokban az években és körülmények miatt mi nem gondolhattunk arra, hogy például teniszezzünk vagy vívjunk. Akik ezt megtehették, azok egy más világban éltek. Maradt a rongylabda, és ha valakinek jobban ment, az már büszkélkedhetett egy pöttyös gumilabdával. Az igazi fociról csak álmodoztunk. ….”

Itt a Jut grundon figyelt fel a tehetséges Szusza srácra Goda bácsi, aminek következtében 1935-ben leigazolta  a Jutagyár csapata és pályára léphetett a kölyökcsapatban. Négy évvel később a polgári elvégzése után, már az Újpest ifiben folytatta a játékot a fiatal játékos. Hogy miért éppen Újpesten?

„Az volt a legközelebbi nagy klub, meg egyébként is az újpestiek a Jutát amolyan fiókcsapatnak tekintették. Ha ott feltűnt egy-egy ügyes gyerek, azt szívesen látták a Megyeri úton. Az újpesti ifjúsági csapat akkor UTE néven szerepelt, és volt amatőr felnőtt csapat is. A profik alkották az Újpestet. Az igazi Újpest csak álom volt számomra, de az ifiben titokban reménykedtem, hogy egyszer majd együtt léphetek pályára az általam rendkívül nagyra becsült Zsengellér Gyulával.” 

 

Az első szereplésre nem kellett sokat várni, hiszen egy edzőmeccsen 1941-ben egy véletlen folytán (a nagycsapatban Berzi sérülést szenvedett) áthívták Szuszát a nagycsapatba, ahol így a második félidőben már ő volt a középcsatár. A mérkőzésről szerényen csak így emlékezett: „… lőttem néhány gólt a Testvériségnek, és végül 8:1-re nyertünk.” A sikeres bemutatkozás után egyenes út vezetett a nagycsapathoz, és a következő hétvégén (1941. február 23-án) Szusza Ferenc mesterhármassal mutatkozott be a Kispest elleni, végül 4:4-re végződött mérkőzésen. A hihetetlen karrier elkezdődött…

 

Szerző: beneka

Szólj hozzá!

Címkék: kezdet ute juta goda

Egy blog margójára

2011.03.06. 09:30

Szusza Ferenc életútjának feldolgozását a Lázár Lajos- Lévay György által írt „A Gólkirály” című könyv mentén fogjuk végigkísérni. A rengeteg idézetet és érdekes adatot tartalmazó könyvnek egy érdekes, pörgős, blogszerű kivonatát szeretnénk itt közzé tenni. A könyv szerzőinek köszönettel tartozunk az alapos és alázatos munkájukért, amivel megírták ezt a remekművet.

 

A 2004-ben kiadott könyv antikváriumokban és néhány könyvesboltban kapható. A neten itt rendelhető meg kedvezményesen, amennyiben élő még az ajánlat:

http://konyvudvar.net/olcso-konyvek/eletrajz/a-konyv-a-golkiraly-szusza-ferenc-eletutja-2

Már rég jelentkeztünk itt a blogon friss bejegyzéssel, de bátran mondhatjuk volt miért várni! Az egy hónapos csend alatt a háttérben komoly szervezési munka folyt, hogy sikerüljön megrendezni a Szusza Ferenc Emléknapot!

A szurkolói kezdeményezést siker koronázta, az Emléknap megszervezése mögé odaállt az Újpest FC és a magyarországi lengyel nagykövetség is, így már biztos, hogy méltó módon emlékezhetünk meg egykori kedvencünkről. Tehát a lényeg:

 

Szusza Ferenc Emléknap: 2011.március 26.

Újpest FC- Górnik Zabrze

nemzetközi labdarúgó mérkőzés 

 

Az ellenfélválasztás nem véletlen: ebben a klubban is dolgozott edzőként stadionunk névadója, a klubhűség egyik példaképe – és nem is akármilyen sikereket ért el.  Szusza Ferenc két év alatt egy bajnoki címet és kupát szerzett a lengyel csapattal, amelynél még mindig nagy szeretettel emlékeznek rá. Erre utal, hogy a lengyel csapat szinte azonnal igent mondott a meghívásra.

A mérkőzés célja pedig nem is lehet más, mint az, hogy a klub a szurkolókkal közösen nagyot lendítsen Szusza Ferenc szobrának ügyén. Az eddigi szervezőmunka eredményeként elmondhatjuk, hogy a mérkőzés teljes bevételét a Szusza emlékműre fordíthatjuk majd.

A jegyárak kedvezményesek: 1200 forintért tekinthető meg a Szusza Ferenc Emlékmérkőzés.

A kezdési időpont egyelőre nem végleges, mivel folynak az egyeztetések a Sport Tv-vel. A tervek szerint azonban közvetlenül a mérkőzés előtt – vagy után – kerül sor az Újpest FC B–Kazincbarcika NB II-es találkozóra, amelyet a sportcsatorna szintén közvetítene.

Az eseményről a blogon is megosztunk minden információt, de további tartalmakért csatlakozzatok a Szusza Ferenc Emléknaphoz a facebook-on is.

www.facebook.com/szuszaferenc

Írjátok be a naptárba, és szóljatok minden barátnak. Kötelező jönni :)

 

Vallomás a hűségről

2011.01.27. 22:31

Mielőtt elkezdenénk a gólkirály életét feldolgozni, álljon itt egyik nyilatkozatának leghíresebb részlete. Ez a pár mondat mindent elmond arról a kötődésről, amit egy labdarúgó érzehet csapata iránt. Ezt hívják klubhűségnek, ami sajnos mára szinte teljesen kihalóban lévő fogalom. Tanuljunk belőle és emlékezzünk:

 

„Soha nem kívántam máshova igazolni. Nem tagadom, a fejemben megfordult, mi lenne, ha másutt is kipróbálnám, mire vagyok képes. Csak a gondolat erejéig jutottam el, s talán ez nem bűn. Ha egy rövidke időre elbizonytalanodtam, az csakis a külföldi ajánlat lehetett, de pillanatok alatt elhessegettem a gondolatot, mert engem ide köt minden. A gyermekkor, a barátok, az újpesti utcák és a Megyeri úti stadion. Most megkérdezhetné bárki, hogy nem bántam-e meg ezt a hűséget. Nyugodt szívvel állíthatom, nem.”

 

 

Van képed hozzá?

2011.01.16. 21:13

A weben böngészve elég kevés kép és hanganyagot találtam Szusza Ferencről, így terveim szerint a birtokunkban lévő képeket fogjuk majd digitalizálni és a blogon közzétenni.

Ha bárkinek, bármilyen érdekes és használható képe, újságcikkgyűjteménye vagy bármi más ereklyéje van a legendás gólkirályunkról, akkor küldje el e-mailen mert nagyon szívesen közzétesszük. e-mail cím: szuszablog@gmail.com

Hamarosan tartalmas anyagokkal jelentkezik a blog, még egy kis türelem ;)

A facebookon már régebben alakult egy rajongói oldal Szusza Ferenc emlékére, sajnos nem sok tartalommal. Lájkoljátok, remélhetőleg hamarosan itt is fent lesz a blog tartalma

http://www.facebook.com/pages/Szusza-Ferenc-emlekere/122541787770110

 

Szerző: beneka

Szólj hozzá!

Címkék: facebook képek

interjú

2011.01.13. 21:29

Szepesi György interjúja Szusza Feri bácsival 2002-ben (3 részletben)

 

 

 

Szerző: beneka

Szólj hozzá!

Címkék: interjú szepesi

Kezdőrúgás

2011.01.13. 14:43

A kezdőrúgás, amely minden mérkőzést elindít bár jelentéktelen mozdulatnak tűnik, mégis sok mindent meghatároz. Befolyásolja a mérkőzés hangulatát, kimenetelét és szakértő szemeknek már egyből rengeteg információt árul el az utána következő eseményekről.

Talán egy blog életében is fontos szerepet kap az első bejegyzés. Lehet nem fogják még sokan olvasni, de mégis irányítja majd az ezután következő bejegyzéseket. Igyekszünk hát egyértelműek és tömörek lenni:

A Szusza Ferenc bloggal célunk, hogy ezzel a modern eszközzel is emléket állítsunk egy legendának.Egy legendának aki életében csak az Újpest csapatában játszott, aki minden idők egyik leggólerősebb csatára, a magyar válogatott labdarúgója és csodálatos stadionunk névadója. Reméljük sok hasznos információval és érdekességgel fogunk tudni szolgálni. Bármilyen ötletetek, vagy véleményetek van szeretettel várjuk a hozzászólásokban.

Akkor hát, hajrá :)